Всички очакваме празниците с нетърпение, за да се съберем със семейството и приятелите, да се забавляваме, споделяме и създаваме нови спомени и, разбира се, да се насладим на вкусна храна. Но давали ли сте си сметка каква част от тази храна свършва в кофата за боклук? Как да намалим разхищението на храна по празниците? Ето пет лесни стъпки, полезни за вас и за опазването на околната среда.
1. Изгответе менюто си предварително 🥗
По този начин ще спестите пари, време и ще ограничите хранителните отпадъци до минимум. Ако знаете какво искате да приготвите и за колко човека, ще купите само необходимите за вашето меню продукти.
2. Потвърдете списъка си с гости
Проверете дали всички гости от вашия списък ще успеят да дойдат. Това е важно, ако сте планирали голямо семейно събиране и смятате да приготвите разнообразни ястия, задоволяващи различните вкусове на вашите гости.
3. Мислете предварително за храната, която ще остане 🥧
Ще имате ли достатъчно място в хладилника? Планирате ли гостите ви да отнесат вкъщи храната, която остане? Постарайте се тя да бъде използвана рационално. Съхранението на храната е от ключово значение, когато става дума за остатъци. Проверете дали имате под ръка достатъчно контейнери за многократна употреба, за да съхраните храната правилно, така че да бъде годна на следващия ден или дори два дни по-късно.
4. Разделяй и владей
Не се опитвайте да приготвите всичко сами. Ще бъде по-лесно за вас и ще генерирате по-малко отпадъци, ако поделите задълженията си за празничното меню с гостите. Нека всеки от гостите донесе по нещо – било то салата, десерт, гарнитура или нещо друго. Предупредете ги за броя на гостите, за да знаят колко да донесат. Това, което остане от празничната трапеза, гостите могат да вземат за вкъщи.
5. Дарявайте или компостирайте
Ако все пак сте прекалили с количеството храна, дарете излишната храна на нуждаещите се хора. Всичко, което не можете да дарите, добавете във вашия съд за компост. Това е начинът да се възползвате добре от всяка остатъчна храна. Компостът ще ви помогне да отгледате следващата си реколта пресни зеленчуци, подправки и плодове.
Помислете преди приготвянето на следващата празнична трапеза – пазарувайте практично и използвайте ресурсите рационално.